Kook met deze ingrediënten en boost je immuunsysteem

2024-06-18
Redactie

Kook met deze ingrediënten en boost je immuunsysteem

De winter staat voor de deur, tijd dus om je te wapenen tegen weer en wind en je immuunsysteem een stevige boost te geven. Een sterk immuunsysteem helpt je lichaam om ziektes te bestrijden en beschermt je tegen allerlei infecties. In dit artikel gaan we op zoek naar voedsel of ingrediënten die bekend staan om hun immuunversterkende eigenschappen. Sommige mensen zweren bij het gebruik van snuif- of kauwtabak zoalsSnuscorp, maar nicotine werkt verslavend en is schadelijk voor de gezondheid. Dan vind je maar beter gezondere manieren om je immuunsysteem te versterken.

 1. Citrusvruchten
  Sinaasappels, citroenen en grapefruit zitten boordevol vitamine C, een krachtige antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de productie van witte bloedcellen, die verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van ziektekiemen. Begin je ochtend met een glaasje vers geperst sinaasappelsap en je bent vertrokken!
 2. Knoflook
  Knoflook is een basisingrediënt in elke keuken. Het bevat allicine, een stof die bekend staat om zijn antimicrobiële en ontstekingsremmende werking. Het helpt bovendien bij het bestrijden van bacteriën, virussen en schimmels. Dan neem je er die knoflookadem toch met plezier bij, niet?
 3. Gember
  Gember is een wortel die vaak wordt gebruikt in Aziatische gerechten. Het bevat gingerol, een bioactieve stof met sterke ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Gember kan helpen bij het verlichten van verkoudheid en griep. Voeg het toe aan thee, soepen of roerbakgerechten.
 4. Kurkuma
  Kurkuma is een specerij die bekend staat om zijn heldergele kleur en krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Het actieve bestanddeel, curcumine, heeft sterke antioxidante en immuunversterkende effecten. De specerij helpt bij het verminderen van ontstekingen en het stimuleren van je immuniteit. Voeg kurkuma toe aan curry's, smoothies of warme melk.
 5. Yoghurt
  Yoghurt bevat probiotica, gezonde bacteriën die je darmgezondheid kunnen bevorderen en je immuunsysteem kunnen ondersteunen. Eengezonde darmflora is essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem, omdat ongeveer 70% van je immuuncellen zich in je darmen bevindt.
 6. Groene thee
  Groene thee bevat polyfenolen en catechinen. Deze stoffen helpen het lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen die celbeschadiging kunnen veroorzaken. Drink dus een kopje thee voor het slapengaan en versterk je immuunsysteem.
 7. Noten en zaden
  Amandelen, walnoten, chiazaad en lijnzaad zijn rijk aan vitaminen, mineralen en gezonde vetten. Ze bevatten ook antioxidanten en vezels die het immuunsysteem ondersteunen.

Door te kiezen voor een gevarieerd dieet dat rijk is aan deze immuunboosters, geef je je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond en weerbaar te blijven. Samen met regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap dragen deze ingrediënten bij aan een goed functionerend immuunsysteem. Wedden dat je deze winter wel tegen een stootje kunt?